Geschmorter Schweinebraten mit Rotwein und Gemüse

Zu dieser Jahreszeit wärmt kaum etwas die Seele so sehr wie eine langsam zubereitete Mahlzeit. Beim Garen in Gusseisen behält das Fleisch lange Zeit Feuchtigkeit und Geschmack und ist so zart, dass es wie Butter schneidet. Dieses Rezept lässt eine Mischung aus Kräutern, Brühe, Rotwein und Gewürzen köcheln und ergibt eine köstliche Soße.

 

Vorbereitungszeit:   30 minuten

 

Vorbereitungszeit:   3 stunden und 45 minuten

 

 

Portionen:
6

 

Kochen mit:
Gusseisen Topf Hosse

 

 

Zutaten:

  • 220 g dick geschnittener Speck, gewürfelt;
  • 2 Teelöffel Salz;
  • 2 Esslöffel schwarzer Pfeffer;
  • 2 Esslöffel roter Pfeffer;
  • 2 Esslöffel brauner Zucker;
  • 2 kg gebratenes Steak;
  • 1 große Zwiebel, in Scheiben geschnitten;
  • 1 Knoblauchzehe, geschält;
  • 4 große Schalotten, gehackt;
  • ¼ Tasse Rinderbrühe;
  • 4 Zweige frischer Thymian;
  • 2 Zweige frischer Rosmarin;
  • 2 Tassen Cabernet Sauvignon, geteilt;
  • 2 Lorbeerblätter;
  • 1 rote Zwiebel, in kleine Stücke geschnitten (ca. 2,5 cm);
  • 1 Kilogramm Karotten, geschält und in kleine Stücke (ca. 2,5 cm) geschnitten;
  • 1 Kilogramm Rüben, geschält und in kleine Stücke (ca. 2,5 cm) geschnitten.

 

Method of preparation:


  1. Preheat the oven to 180°C with a rack in the center.
  2. Preheat your Hosse pot on medium-high heat for 3-5 minutes. Add the bacon and cook until crisp, 10-12 minutes.
  3. Remove the bacon to a paper towel-lined plate and reserve 2 tablespoons of the bacon fat in the pot.
  4. While the bacon is cooking, mix together the salt, pepper, paprika, and brown sugar. Rub the roast on all sides with the spice mixture. Sear the roast until browned, about 3-5 minutes per side.
  5. Remove the meat and set aside. Reduce heat to medium.
  6. Scatter the onion, garlic and shallots in the bottom of the cast iron pot. Beef broth is poured. Use a wooden spoon to separate the browned bits from the surface of the dish. Stir in the bacon and place the meat on top of the onions.
  7. Add 1½ cups of wine and the bay leaves and bring to a boil. Reduce the heat and cook uncovered for 10 minutes. Cover with a lid and place in the oven for 1 hour.
  8. Turn the meat over and leave for 30 minutes. Add wine ¼ cup at a time if needed.
  9. Turn the seared meat once more and continue to cook for another 30 minutes.
  10. Remove the roast and add the turnips, carrots and red onion. Add the roast back to the dish and cover, leaving it in the oven for another 30-45 minutes.
  11. Transfer the meat to a tray. Remove bay leaves and herb sprigs. Season the braising liquid with salt and pepper and pour some over the roast.
  12. Slice the roast or cut into portions and serve with the vegetables.